Cozonac cu mac si nuca

Pentru ca se apropie perioada carnatilor, piftiilor, etc, am zis sa incepem usor cu niste cozonaci.

De fapt, nu prea sunt cozonaci (cu mac si nuca) ci mai degraba mac si cozonac, respectiv, nuca si cozonac. Veti vedea de ce in cele ce urmeaza.

– 1 kg de faina alba

– 50 g drojdie proaspata

– 300 g zahar (merge si 250g).

– 5 galbenusuri

– 400 ml lapte de vaca (cu cat mai gras cu atat mai bine)

– 200 g unt topit

– un pic de cardamom

Drojdia o freci bine cu 2 linguri de zahar pana devine lichida (dureaza maxim un minut), apoi se adauga 2-3 linguri de lapte caldut. Amesteci aici si 2-3 linguri de faina, pana devine o crema lucioasa (si nu are cocoloase).

Intr-un vas incapator pui restul de faina, iar in mijloc rastorni crema de mai devreme.

Lasi totul la dospit pana ce drojdia si-a dublat volumul. Este bine sa o lasi sa creasca intr-un loc cald, lipsit de curenti de aer.

Galbenusurile le amesteci cu restul de zahar si de lapte, dupa care le rastorni peste faina cu drojdie.

Si acum incepe munca…

Si dai si framanta (vreo 30 de minute). Din cand in cand mai inmoi mainele in unt topit si continui sa framanti, pana ai incorporat tot untul.

Lasi iarasi la dospit pana ce isi dubleaza volumul (este bine sa acoperi vasul cu o carpa umezita).

Cand s-a umflat suficient, tai aluatul in 4 parti si pui umplutura, care inseamna:

– 500 g nuci si 500 g mac, macinate

– 2 Lg cacao

– 8 Lg zahar

– 5 albusuri

– lapte

Bati bine albusurile; incorporezi cacao si zahar (4 Lg) in nuca si amesteci cu jumatate din cantitatea de albus (daca tot nu se leaga poti adauga putin lapte).

Aceeasi procedura si la mac (zahar, apoi albus si eventual lapte).

Intinzi pe fiecare din cele 4 foi umpluturile (doua cate doua), rulezi si apoi le impletesti (doua cate doua 🙂 )

Le pui in tavi si le mai lasi la dospit inca vreo 30-50 minute.

Inainte de a le baga la cuptor (180 grade pentru 60 de minute) poti sa le dai cu niste ou si sa presari putin mac sau/si nuca.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *