Tort Cranachan

Nimic nu striga Scotia mai mult decat  miere, whiskey, mere :), asa ca vine totul sub forma unui tort cat se poate de scotian.

_DSF7847

Pentru blat ai nevoie de:

– 180 g faina

– 150 g zahar

– 150 g unt moale

– 3 oua

– 5 linguri whiskey

– jumatate de lingurita de praf de copt

– coaja unei portocale

Bati untul cu zaharul pana devine o crema partial aerata, dupa care incorporezi unul cate unul ouale, apoi adaugi whiskey-ul, coaja de portocala si la final faina cu praful de copt.

Pui aluatul intr-o forma de tort (in jur de 24 cm in diametru) si dai totul la cuptor pentru 25 de minute.

Lasi sa se raceasca blatul, dupa care il tai in doua jumatati.

Umplutura este formata din mere partial caramelizate, iar pentru asta ai nevoie de:

– 5 mere mari

– 50 g unt

– 100 g zahar

– 100 ml whiskey

Merele le curati de coaja si le pui intr-o cratita alaturi de unt si zahar. Cand incep sa se coloreze adaugi si whiskey-ul si lasi sa fiarba pana se inmoaie merele.

Cand s-au racit putin poti aseza peste primul blat jumatate din cantitate, apoi celalalt blat si restul de mere. Nu iti face griji ca va fi uscat tortul, caci nu e cazul. Blatul se va insiropa de la sucul lasat de mere.

La final completezi tortul cu o crema pur scotiana si anume:

– 200 ml smantana dulce, batuta frisca tare

– 250 g zmeura

– 4 linguri de miere

– 4 linguri de whiskey

In frisca adaugi jumatate de cantitate de zmeura zdrobita (intr-un pahar, cu o lingura), mierea si whiskey-ul, amestecand usor.

Decorezi tortul cu aceasta spuma/crema si apoi pui restul de zmeura si ceva fulgi de migdale (prajiti 2 minute intr-o tigaie, fara ulei).

_DSF7842

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *